D O B A R    S L U G A,   A    L O Š   G O S P O D A R


Dobar sluga, a loš gospodar, opasna i privlačna, skoro opčinjavajuća, korisna koliko i razarajuća, vatra nam pored neminovnog i funkcionalnog pruža i dah estetskog, pa možda i duhovnog. Vatra je vekovima ponajviše korišćena za spremanje hrane i grejanje. U današnje vreme, pre svega u urbanim sredinama, ima uglavnom estetsku funkciju, kao što je šarm plamena sveće uz romantičnu večeru, ili topla atmosfera koju pruža plamen iz kamina. Kamin, nekada krajnje funkcionalna mini gradjevina unutar gradjevine, danas je uglavnom estetski detalj u kući ili stanu. Ponekad malo i simboli prestiža, kamini veoma često najveći deo svog postojanja, provode hladni,  bez  topline koju od njih očekujemo. Zašto?

Nabavi drva, skladišti drva, iseci, iscepkaj, donesi, potpali, održavaj vatru, ugasi, pokupi pepeo, iznesi, baci… A šta ako dimnjak ne funkcioniše ? Ne baš često ali dimnjak treba očistiti, itd. Zemni gas? Može ali treba ga imati i sprovesti instalaciju. Dimnjak? Pa baš nije zgodno da bude na mestu predvidjenom za kamin. Ako bi mogao metar levo… ?

Vecina ne zazali sto ga ima, ali zali sto ga ne koristi cesce, ili ga ne koristi skoro nikad             ( potvrdjeno mini anketom ).

Za vlasnike postojećih kamina i za one koji imaju nameru da ih izgrade, predlažem novo rešenje: za klasične kamine, prohromski gorionik (gorivo je etil alkohol 96%), 1 litar za 3-4 sata zadovoljstva. Toplotna vrednost je na nivou niskokaloričnog drveta.

Za one koji žele vatru u svom prostoru, a nemaju mesta ili ne žele klasičan kamin, Hi-tec plameno mesto ( kamin ) moze se postaviti bilo gde. Bez dimnjaka, pepela, mirisa, dima, drva i čadji. Kao primarno dekorativna, plamena mesta ( hi-tec kamini ) mogu biti na podu, stolu, komodi ili zidu. Zamišljeni su tako da imaju svoju estetsku vrednost u savremenom enterijeru i kada nema plamena. Verujem da kao detalj mogu biti prisutni i u klasičnom (rustičnom ) prostoru. Sa nekoliko detalja na hi-tec kaminu se moze napraviti veza izmedju starog i novog.


ZAŠTO EKO KAMINI?       ZATO ŠTO PRUŽAJU SAMO TOPLOTU DUŠI I TELU!


dipl. arh.   Aleksandar Petrović

 
KAMINI NA BIOETANOL ( etil alkohol 96% ) PO MERI, BEZ DIMA, PEPELA, MIRISA I ČAĐI
© 2022